Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Star Wars az NFL-ben

2009.01.11

Mostanában viszonylag SW-hiányos időket élünk, szemben az amerikai futballbajnokság rájátszásával, amely éppen ezekben a hetekben zajlik, a sportág hazai rajongói a hétvégéket, az estéket-éjszakákat a tévé vagy a számítógép-képernyő (internet) előtt töltik. Itt is "fehér páncélsisakos harcosokat" lehet zömmel látni, ami, azt hiszem, sokunk szívét hajlamos megdobogtatni, nemde?
Tény, a nálunk amerikaifutball néven emlegetett - az európai labdarúgástól megkülönböztetendő - játékot mifelénk még manapság is viszonylag erős előítéletek övezik, durvaságnak vélve a keménységet, átláthatatlannak a nagyon komoly szabályozottságot, elriasztónak a színes kellékeket, unalmasnak a nem könnyen megérthető játékmenetet. Ám ezek az előítéletek könnyen legyőzhetőek: jelen sorok írójának személyes tapasztalata szerint mintegy három, bota bene, egyenként kábé három és fél órás mérkőzés - tévében történő - megtekintése már közel visz ahhoz, hogy az ember nagyjából értse, mi folyik a 100 yard hosszúságú pályán a kétszer tizenegy játékos részvételével.
Röviden: az általunk ismert, úgymond, hagyományos csapatsportokhoz képest elképesztően nagy és bonyolult taktikai csata. Ahol egymás szabályokat felrúgó bántása majdhogynem elképzelhetetlen... No, persze, a sisak meg a védőfelszerelés sem véletlenül szériatartozék.
Tehát SW és NFL. Állítjuk, a kettő megkapóan hasonlít egymásra. Már korábbi cikkeinkben mutattunk erre meggyőző példákat, hogy mást ne mondjunk, a tengerentúli profi liga találkozóin a közönség soraiban nem ritkák a Vader-maszkok, Csubakka-álarcok, Darth Maul-féle arcfestések. (Tessék csak rákertesni a neten!)
Jelen írásunk apropója, hogy a hazánkban is fogható, angol nyelvű sportcsatorna, amelyen a januári playoff történései teljes egészében követhetők, tehát az NASN nevű adó meccsszünetekben sugárzott reklámjainak egyike kifejezetten Star Wars-os elemeket tartalmaz. S erről nem csak a mellékelt képet idézzük bizonyítékul, hanem az adásból rögzített részlet meg is tekinthető itt.
Ezek után ha valaki épp most kapott kedvet, hogy megismerkedjen az NFL világával, avagy az eddiginél nagyobb figyelmet szenteljen a rájátszás fejleményeinek, azoknak felhívjuk a figyelmét: ezen a hétvégén már az utolsó előtti kör, azaz a 2008-as szezon végjátékának eseményei zajlanak. Hiszen egy hét múlva már a főcsoportdöntők jönnek, két hétre rá, február elsején pedig a világ legnézettebb produkciója, a Super Bowl!
S hogy hol tartunk most? A múlt szombaton és vasárnap (wildcard weekend) kiesett az Indianapolis, a Miami, a Minnesota és az Atlanta, tegnap hasonló sorsa jutott az alapszakaszi első Tennessee, ma reggelre kiderült, a Carolina és az Arizona miként végzett egymással éjjel, vasárnap este pedig a New York Giants a Philadelphiát, a Pittsburgh pedig a San Diegót várja. A tévéképernyő pedig mindnyájunkat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.