Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Életműdíjat kapott Darth Vader

2008.10.04

James Earl Jones csak szuszogott, nem ő volt a páncélban. A fenti hangzatos címmel tette nyitólapjára a bizonyára számos más helyen is feltűnő hírt az Index: a yahoonews nyomán a fejleményről röviden - mozis összeállítása egyik elemeként - beszámoló portál természetesen nem egy képzeletbeli filmszereplő elismeréséről ír, hanem a színészéről. És nem is a Csillagok háborúja fekete lovagját anno (három epizódban) a maszk és köpönyeg alatt-mögött életre keltő David Prowse-ról, hanem a legalább annyira jellegzetes, legendássá vált orgánum gazdájáról. Mint emlékezetes, Vadert a IV-V-VI. részekben - az angol nyelvű eredetiben - James Earl Jones hangján hallhattuk megszólalni.
Nos, a hír így szól: "A hollywoodi színész-szakszervezet, a SAG életműdíjjal jutalmazta James Earl Jonest, Darth Vader eredeti hangját (magát Vadert David Prowse alakította). A 77 éves színész több mint 160 filmben szerepelt a '60-as évek óta, számos alkalommal játszott rendőrtisztet vagy tábornokot, szerepelt a Conan, a barbárban, de sokszor kérték fel narrátornak, és ő kölcsönözte Mufasa hangját az Oroszlánkirályban."
A magunk részéről hadd tegyük hozzá, valóban több emlékezetes egyenruhás-öltönyös alakítása akadt az évtizedek során (CIA-igazgató, effélék), ezek a szerepek valahogy nagyon passzolták rá, mind arcát, mind megjelenését, mind hangját illetően, ám elmondható, hogy ha soha a Star Wars közelébe nem került volna, akkor is beírja magát a mozitörténet nagykönyvébe az "örök szupergonoszok" sorában - az első Conan-filmben mint Thulsa Doom...

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.