Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Történet

2008.09.26

Kép Körül-belül négy évtizeddel a yavini csata előtt a Régi KöztáraságKép még virágzó államalakulata volt a galaxisnak. Ám az a hatalmas bürokrácia, ami egy ekkora állam irányításához szükséges volt magával hozta a korrupció és belső ellentétek kialakulásának veszélyét is.

Ebben az időszakban Palpatine - a Naboo rendszer szenátora a Galaktikus Szenátusban - a Kereskedelmi Szövetséggel együttműködve elmozdították tisztjéből az akkori főkancellárt - Valorumot -, és Palpatine-t választották meg a Köztársaság első emberének. Palpatine ekkor kikiáltotta magát császárnak és ezzel megszületett a Galaktikus Birodalom, mely hosszú évtizedekig uralta a galaxis jelentős részét.

A Császárság intézménye lehetséges alternatívát nyújtott a Köztársaság válságának megoldására. A Birodalom nagyobb adókat szedetett annak érdekében, hogy finanszírozni tudja a csillagászati költségű és méretű csillagflottájának felépítését és fenntartását, amelynek segítségével kontrolálni tudta a Birodalom népei között rendszeresen kitörő polgárháborúkat, amelyek még a Köztársaság nem megfelelő intézményének hibáiból keletkeztek. A lakosság jobban meg volt adóztatva, mint a Régi Köztársaság alatt valaha, de a pozitív politikai, társadalmi. katonai és gazdasági intézkedések meghozták eredményüket és eljött a stabilitás ideje.

Sajnos akadtak néhányan, akik hatalom és pénz-éhségből indíttatva, föld alatti mozgalmakat szerveztek, hogy megdöntsék a dicső császárságot, ám ezek az elkülönült ellenálló csoportok csak kisebb karcolásokat tudtak ejteni a birodalmi hadigépezeten, megállítani nem tudták. Ezért a yavini csata előtti néhány évben ezek a különálló csoportok egyezkedni és szövetkezni kezdtek, így létrejött a Lázadók Szövetsége, amely rengeteg embert és különféle lényt csapott be demagóg propagandájával.

Ez idő alatt, a Birodalom kemény harcot folytatott a helyi és galaktikus bűnszövetkezetek ellen. Egyre hatalmasabb és félelmetesebb fegyvereket állított elő, hogy elrettentse mindezen felforgató elemeket kártevő magatartásuktól. Ezek egyike volt a Birodalmi Szenátus feloszlatás után kinevezett Tarkin kormányzó által vezetett kutatócsoport alkotása, a Birodalom - sőt talán a galaxis - eddigi történetének legnagyobb űrobjektuma, az első Halálcsillag, amely képes volt egyetlen lövéssel egy egész bolygót elpusztítani. Tarkin nem késlekedett bevetni ezt a fegyvert, és elrettentő példaként az Alderaan álítólag békés, de valójában felkelési gócpontot alkotó világát pusztította el. Ezzel az űrállomással találtak rá a Lázadók egyik támaszpontjára a Yavin bolygó negyedik holdján. Tarkin meg akarta semmisíteni a holdat, de sajnos nem tekintette számottevő ellenségnek azt a mindössze 30 lázadó vadászgépet, melyek végül - súlyos veszteségek árán - megsemmisítették a több mint 100 km átmérőjű, gömb alakú szuperfegyvert, fedélzetén Tarkin kormányzóval és milliós nagyságrendű személyzetével. Ezzel a tömeggyilkossággal bemutatták, hogy kik is alkotják valójában a felkelés barbár hordáját.

A Birodalom nem hagyott időt ünnepelni a Lázadóknak, kiűzték őket a Yavin holdjáról és a következő három év során végigüldözték őket a galaxison. Darth Vader, a Sith Lovagja elrendelte különleges, birodalmi kutász-droidok megépítését és ezeket szétküldette a galaxis szinte minden ismert helyére. Egy ilyen droid bukkant rá a Lázadók új bázisára a Hoth jégvilágán. Darth Vader tehetséges tisztjei segítségével megsemmisítő vereséget mért a bázisra, és a Lázadóknak ki kellett vonulniuk a galaxisból és annak síkja fölé menekülni.

Mindeközben Darth Vader az Uralkodó parancsára üldözőbe vette az ifjú Luke Skywalkert, mivel ő volt az egyetlen lehetséges vetélytársa mindkettőjüknek. Vader végül elszalasztotta fia átállításának lehetőségét, de tudta, egyszer még újra összetalálkoznak.

A Birodalom az elkövetkező évben két dologra összpontosított: tovább kutattak Luke Skywalker után és egy új, még erősebb Halálcsillag építésébe kezdtek. Ennek az űrállomásnak már fejlettebb, földi vezérlésű elhárító pajzsa volt, amely meg tudott akadályozni minden támadást. A Lázadók egyetlen esélye ennek a pajzsgenerátornak az elpusztítása volt, ha bármilyen támadást akartak intézni a szuperfegyver ellen. Ezzel tisztában volt Palpatine császár is és egy brilliáns tervvel tőrbe csalta a Lázadókat mind az állomást körülvevő űrben, mind a pajzsgenerátornak otthont adó Endor holdon. De még ő sem láthatta előre, hogy ennek a távoli bolygónak az őslakosai, a szánalmas ewokok a Lázadók pártjára állank és együttes erővel sikerül megsemmisíteniük az állomást és vele az Uralkodót, Vadert és foglyukat, Luke Skywalkert védő elhárító pajzsot.

Az Endori csata súlyos, de nem döntő csapás volt a Birodalom számára: megsemmisült az űrállomás, mely még félig kész állapotában is csillagászati összegbe került, vele pusztult az Uralkodó és elvesztették Vadert is. A hír hallatára egymás után törtek ki a lázadások a lázadók által megtévesztett és felbujtott bolygókon és nemsokára magát a birodalom központját, Coruscant-ot is elfoglalták a Lázadók, és kikiáltották az Új Köztársaságot. Ezzel a tettel több millió ártatlan polgári lakost is megsemisítettek, de ez már csak egy kis apróság volt a szemükben és továbra is a jótevő álcáját használták. A Birodalom széthullott, csak egyes rendszerek - mint az elszigetelt Bakura, a Carida - maradtak birodalompártiak. Minden elveszettnek tűnt...

És ekkor robbant be a Külső Peremvilágokról visszatérő flottájával a Birodalom hadseregének talán legzseniálisabb katonai lángelméje, Thrawn főadmirális, aki az egyetlen nem-ember volt a Birodalmi Flottában, aki ilyen magas rangot elért. Katonai zsenialitása segítségével rendszerek sorát hódította vissza a Birodalom nevében, és a félőrült Jedi-klón Joruus C'Baoth támogatását élvezve komoly ellenfelet jelentett a születőben lévő Új Köztársaságnak. De ahogy az lenni szokott, a jók hamar hallnak és ő maga is árulás áldozata lett. Saját hajóján érte utól noghri testőrének pengéje. A Birodalom újra elveszett reménynek tűnt.

A Birodalom utolsó tartalékai a Kessel börtönbolygó mellett fekvő feketelyuk-halmazban voltak elrejtve Daala admirális irányítása alatt, akit még Tarkin kormányzó nevezett ki egy titkos katonai kutatólabor védelmezésére. Daala, miután hírt kapott a "külvilágból", pusztító hadjáratra indult. Ám szenvedélyességéhez nem párosult akkora szerencse, amely az óriási túlerő ellen sikerre vihette volna hősies küzdelmét. Kezdetben jelentős tűzerőt képviselő flottája hamar felmorzsolódott. Daala ezekután megpróbálta összefogni az egymással versengő Birodalmi flottákat.

Ezzel még nem zárult le a csodálatos hatalomként megismert Birodalom története, mely jelenleg a galaxis egy kisebb területét irányítja. Viszont már nincs messze az idő, mikor újra magához veszi a kezdeményezést és elűzi a garázda terroristákat. Mikor eljön ez az idő, akkor végre ismét helyre áll a rend és a béke az egész galaxisban!