Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


III. rész - A Sith-ek bosszúja

2008.08.31

A Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja (eredeti angol nevén Star Wars Episode III: Revenge of the Sith) 2005-ös amerikai sci-fi film, amit George Lucas írt és rendezett. Ez a hatodik és az utoljára megjelent film a Csillagok háborúja"" sorozatból, amely a cselekmény alapján sorrendben a harmadik.

A film három évvel a Klónháborúk megkezdése után játszódik. A Jedi lovagok galaxisszerte harcolnak a Galaktikus Köztársaság klónhadseregének élén a Független Rendszerek Konföderációjának droidhadserege ellen. Palpatine kancellár elrablása után Obi-Wan Kenobi Jedi mestert a galaktikus fővárosba rendelik vissza, hogy kiszabadítsa a kancellárt, és legyőzze a gonosz Grievous tábornokot. A Jedi rendet nyugtalanítja Anakin Skywalker Jedi lovag egyre szorosabb kapcsolata Palpatine-nal, amely magára a Jedire is kezd veszélyessé válni. Mikor Darth Sidious, a kegyetlen Sith nagyúr felfedi kilétét és terveit a galaxis uralására, Anakin, a Jedi rend és az egész galaxis sorsa kockán forog.

A filmet a mozik 2005. május 19-én mutatták be, és pozitív visszajelzéseket kapott a kritikusoktól a két előző filmmel szemben. Már az első hét alatt számos rekordot döntött meg. Ez az epizód a Csillagok háborúja sorozat második legnagyobb bevételt elért része; az Egyesült Államokban 2005-ben ez a film állt a bevételi listák élén, a világon csak a Harry Potter és a Tűz Serlege előzte meg.

 

Kép

  

Cselekménye

Három évvel A klónok támadása után (19 YE) a polgárháború még mindíg folyik a Galaktikus Köztársaság és a Dooku gróf vezette szeparatisták között. Miután Dooku és egyik rettegett tábornoka, Grievous váratlanul betörnek Coruscantra és elrabolják Palpatine Főkancellárt, menekülésük során hatalmas űrcsata veszi kezdetét.

Az ütközetbe Obi-Wan Kenobi és Anakin Skywalker is bekapcsolódik, akik feladata, hogy kiszabadítsák a Főkancellárt. Siklójaikkal sikerül behatolniuk Grievous parancsnoki hajójára, és kiszabadítaniuk Palpatine-t, közben pedig Anakin végez Dookuval. Grievous egy mentőkabinnal elhagyja a hajót, és az Utapau bolygóra repül, míg Obi-Wanék visszaszállítják Coruscantra Palpatine-t.

Időközben a Jedik kezdik feltárni a Sithek titkait és Anakin Skywalker lovag rájön a szörnyű valóságra: a klónháború értelmi szerzője Darth Sidious nem más, mint maga Palpatine! Ezt az igazságot megosztja Mace Winduval is. Windu, néhány másik jedilovaggal együtt (Kit Fisto, Saesee Tiin és Agen Kolar) Palpatinet szembesíti a tényekkel, aki ekkor felfedi igazi énjét: ő a Sithek sötét ura. Windu kísérőit megöli és Mace Windu egyedül marad a harcban. Anakin a párbajt csak messziről figyeli. Olyan választásra kényszerül, ami a galaxis sorsát örökre megváltoztathatja: teljesítse-e testőri kötelességét és segítségére siessen-e Palpatinenak, vagy jedilovag mivoltában Mace Windu oldalára álljon? Végül a választás elkerülhetetlen és mikor Windu épp megölné Sidioust, Anakin levágja a Jedi kezét, a sötét nagyúr pedig az Erő-villámokkal kirepíti Windut az ablakon. Ettől a pillanattól fogva Anakin a sötét oldalon áll.

Obi-Wan Kenobi az Utapau bolygón landol és a bolygó segítőkész kormányzójával, Tion Medonnal találkozik. A fogadása után szembekerül Cody parancsnokkal és végigüldözi Grievous tábornokot Utapau barlangjain. A végső párbajban Grievous több fénykarddal is harcol. Végül Obi-Wan Kenobinak sikerül végzetes csapást mérnie ellenfelére.

Közben a Coruscant bolygón Anakin azt a feladatot kapja, hogy a Szövetség utolsó vezéreit is eltávolítsa, akik a Mustafar bolygóra menekültek. Itt Anakinnak sikerül Palpatine utolsó ellenfeleivel is leszámolnia, akik ellenálltak volna terveinek.

Palpatine új világrendje sikeres, mert a Galaktikus Köztársaság átalakul a Galaktikus Birodalommá. Mint császár, utasítja a klónhadsereget, hogy lázadjanak fel jedivezéreik ellen. A Kashyyyk bolygón Palpatine Birodalma learatja első győzelmét, amikor a klónok a wookie-k és a jedik szövetséges hadseregét legyőzik. Yoda mester csak Chewbacca segítségével menekül meg.

 

Kép

 

Obi-Wan követi volt tanítványát, Anakint a Mustafar bolygóra, ahol szembesíti tetteivel, de a sötét oldal teljesen magához ragadja a fiatal lovagot. Megtámadja a jedimestert és egy kemény csata kezdődik el a láva fölött. Végül Anakin a fortyogó lávába zuhan megcsonkítva. Visszaszerezve Anakin fénykardját, az elkeseredett Obi-Wan elhagyja a bolygót.

A jedik most már a Birodalom ellenségei és Obi-Wannak fel kell vennie a Ben Kenobi álnevet. Hasonlóan Bail Organa szenátor is menekülésre kényszerül és Kenobival találkozik.

Ezalatt Padmé Amidala ikreket szül, Luke és Leia Skywalkert. A Birodalom miatt Amidala és Bail Organa terveket szőnek, hogy elrejtsék az ikreket.

Ezalatt egy szupertitkos helyen Darth Sidious egy különleges tervet felügyel. Egy új harcos születik, egy hatalmas sötét Úr, aki képes az utolsó jedilovagokat is kiirtani. Az új veszély neve Darth Vader… valamikor Anakin Skywalker volt a neve, de a hajdani jó embert már teljesen elemésztette a sötét oldal.

 

A Skywalkereket közben elrejtik. Leiat az Organa-család fogadja örökbe az Alderaan bolygón, míg Luke-ot Owen és Beru Lars neveli a Tatooine-on. Ben megfogadja, hogy vigyázni fog a fiúra és visszavonul a Jundland sivatagba. Yoda eltűnik a Dagobah bolygón, hogy megvárja az időt, amikor az utolsó jedit felkészítheti.

Közben a Coruscant bolygón Palpatine császár és Darth Vader egymás mellett állva végignéznek a Galaktikus Birodalom egységein és az épülő Halálcsillagon. A galaxis egy új, sötét időszakába érkezett… Azért annyira nem sötét, hogy minden fényt elnyeljen, hiszen egy nap egy új remény ragyog majd fel…

 

Kép

 

Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja
Star Wars Episode III: Revenge of the Sith
Rendező: George Lucas
Producer: Rick McCallum
Forgatókönyvíró: George Lucas
Főszerepben: Ewan McGregor
Natalie Portman
Hayden Christensen
Ian McDiarmid
Samuel L. Jackson
Christopher Lee
Zene: John Williams
Vágó: Roger Barton
Ben Burtt
Forgalmazó: 20th Century Fox (USA)
InterCom (Magyarország)
Gyártó: Lucasfilm Ltd.
Bemutató: 2005. május 19. (USA)
2005. május 19. (Magyarország)
Időtartam: 134 perc
Nyelv: angol
+magyar (szinkron)
Korhatár: PG-13 (USA)
KN (Magyarország)
Költségvetés: 113 millió dollár
Bevétel: 380 270 577 dollár (USA)
849 997 605 dollár (összes)
IMDb