Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


I. rész - Baljós árnyak

2008.09.02

A Csillagok háborúja I: Baljós árnyak (angolul: Star Wars Episode I: Phantom Menace) tudományos-fantasztikus film George Lucas rendezésében, a Csillagok háborúja-sorozat negyedikként megjelent epizódja, a cselekmény alapján azonban az első. A film két Jedi lovag (akiket Liam Neeson és Ewan McGregor alakít) történetét követi, akik a Nabooról menekülnek a bolygó kiránynőjével. Céljuk egy kereskedelmi konfliktus békés megoldása. Útközben, hogy sérült űrhajójukat megjavítsák, leszállnak a félreeső Tatooine bolygón. Itt megismerkednek Anakin Skywalkerrel, az ifjú rabszolgafiúval, akiben szokatlanul erős az Erő. A Naboora visszatérve veszik csak észre, hogy a helyzet súlyosabb mint gondolták: a Sith-ek visszatértek.

 

Kép

Cselekménye

A film cselekményének időpontja 32 YE.

A Naboo bolygó és a Nute Gunray helytartó által vezetett Kereskedelmi Szövetség közti vita a bolygó blokádjához vezet, melynek megoldásáért Finis Valorum Főkancellár két Jedi lovagot küld: Qui-Gon Jinnt és annak tanítványát, Obi-Wan Kenobit.

Miután azonban a két lovag átszállt a Kereskedelmi Szövetség űrhajórára, annak titkos szövetségese, Darth Sidious Sith Nagyúr elrendeli a Naboo megszállását, és a Jedik megölését. Ennek ellenére azok megmenekülnek a megölésükre küldött droidoktól, és elbújva egy hajón, eljutnak Naboo erdős, mocsaras vidékére.

Itt találkoznak egy helyivel, a Gungan Jar Jar Binksszel , aki elvezeti őket fajának víz alatti városába. A Gunganok vezetője, Nass főnök egy járművel ajándékozza meg a lovagokat, akik Jar Jar-ral a bolygó fővárosa, Theed felé veszik az irányt.

A városban Qui-Gon és Obi-Wan kiszabadítják Amidala királynőt -akivel Nute Gunray egy egyezményt akar aláiratni-, és egy űrsiklóval kimenekítik a megszállt Naboo-ról. Csakhogy a blokád hajói súlyos találatot ejtenek a siklón, így az egy Tatooine nevű, félreeső bolygó külterületén kényszerül leszállásra. Gunray időközben értesíti Sidious Nagyurat a történtekről, aki tanítványát, Darth Mault küldi a helyzet megoldására.

Míg Amidala egyre több hologram-felvételt kap helytartójától, Sio Bibble-től; Qui-Gon, Jar Jar, egy Padmé nevű szolgálólány és egy R2-D2 nevű javítódroid a városba, Mos Eisley-ba indul, hogy új alkatrészeket szerezzenek.

Itt találkoznak egy Anakin Skywalker nevű fiúval és anyjával, Shmivel, akik mindketten egy Watto nevű toydariai kereskedő rabszolgái. Mivel a Jedinek nincs elég pénze, Anakin -anyja beleegyezésével- azt az ötletet veti fel, hogy indulhatna a legközelebbi fogatversenyen, és ha nyerne, Watto szabadon engedné és odaadná nekik a hajóhoz szükséges alkatrészt.

Watoo ebbe beleegyezik, ám mikor eljön a verseny ideje, a fiú fogatát egy Sebulba nevű versenyző megrongálja, így Anakin súlyos hátránnyal indul. Ennek ellenére behozza a mezőnyt, és míg társai sorban kiesnek, ő megnyeri a futamot. Wattonak nincs mit tennie, az alku szerint szabadon engedi és az alkatrészt is odaadja.

Mivel Qui-Gon felfedezi, hogy Anakinnak nagyon magas a midi-chlorian szintje és valószínűleg ő a jóslat szerinti Kiválasztott, elhatározza, hogy a Jedi Tanács elé viszi. A fiú elbúcsúzik anyjától és tolmácsdroidjától, ám mikor a hajóhoz érnek, egy rejtélyes sötét lovag rájuk támad. Qui-Gon feltartja egy darabig támadóját, ám végül a siklóra menekül, ami innen egyenesen Coruscantra repül. Ezút során Anakin megszereti Padmét, és egy általa faragott nyakláncot ajándékoz neki.

Miután megérkeztek Coruscantra, Valorum Főkancellárt leváltják, és helyére Palpatine szenátort teszik, a Jedi Tanács pedig nem engedélyezi Qui-Gonnak, hogy Anakin a tanítványa legyen, és megcáfolják, hogy a tatooine-i támadója Sith lovag lett volna. Mivel a Szenátus nem hiszi el a Naboo megszállást, Amidala királynő úgy dönt, visszatér bolygójára, és felveszi a harcot a Kereskedelmi Szövetséggel.

Miután siklójuk egy erdős részen leszállt, ráveszik Nass főnököt, hogy a Gungan sereg a segítségükre legyen, majd kieszelik a tervet. Eljön a harc ideje: a Gunganok egy síkságra csalogatják a droidok ezreit, a többiek pedig a városban kezdenek lövöldözni. A hangárba betérve, Anakin elbújik egy harci űrsikló fedélzetén, és véletlenül felszáll azzal, Qui-Gon korábbi támadója, Darth Maul pedig ismét feltűnik a színen.

Amidala a Panaka kapitány által vezetett embereivel végül elfogja Gunray helytartót, Anakinnak pedig sikerül az űrben felrobbantania a droidvezérlő hajót, így a Gunganok ellen harcoló és a várost védő droidok mind leállnak. A hangár mellett azonban hosszú harc után Maulnak sikerül leszúrnia Qui-Gont, Obi-Wan azonban felülkerekedik a Sith lovagon, és félbevágva őt egy aknába löki. A haldokló mester utolsó szavaiban arra kéri meg Obi-Want, tanítsa ki Anakint, és faragjon belőle kiváló Jedit...

Qui-Gon testét később elhamvasszák, Obi-Wannak engedélyezik Anakin kiképzését, a Jedi Tanács két tagja, Yoda és Windu mester pedig azon kezdenek tanakodni, hogy az eddig kihaltnak hitt Sithek visszatértek, ez pedig hatalmas fenyegetést jelenthet a Köztársaság számára.

 

A filmezés 

A film költségvetése 115 millió USD volt. A legnagyobb részét az angol Leavesden Studios filmezte, néhány részt a tunéziai sivatagban és az olasz Palazzo Reale kastélyban filmeztek.

 

A közönség reakciója 

Egy hatalmas marketing kampány után (Drew Struzan készítette a film plakátját) a közönség példa nélküli lelkesedéssel fogadta a sorozat első részét.

A drága pénzbe került speciális effektusok nem tűntek annyira látványosnak, mint amennyire a közönség elvárta volna. A konkurens film, A Mátrix nyerte el abban az évben az Oscar-díjat az effektusokért. Ez volt az első alkalom, hogy egy Csillagok háborúja film vesztett ebben a kategóriában. Sok kritika érte az Anakin Skywalkert játszó Jake Lloydot. Különlegesen nagy kritika érte a Jar Jar Binks karaktert, a kritikusok szerint nem volt egy komoly karakter sem a filmben. A nézők között megoszlottak a vélemények.

Egy másik forrása az elégedetlenségnek az volt, hogy az Erő forrását megpróbálták tudományosan megmagyarázni (bevezették a midi-chlorian fogalmát). Sok rajongó szerint ez felesleges volt és tönkretette a monda egyik részét, ami különlegessé tette a többi sci-fi filmmel szemben.

Több ember is újravágta a filmet és kiadta a változtatásait az interneten. A The Phantom Edit sokak szerint jobb, mint az eredeti film.

 

A film címe

Több vélemény is létezik a film címét illetőleg. A legtöbbek szerint az árny Darth Sidious-ra és a Sith-ekre vonakozik.

 

Szereplők 

színész szerep magyar hang
Liam Neeson Qui-Gon Jinn Kovács István
Ewan McGregor Obi-Wan Kenobi Anger Zsolt
Natalie Portman Amidala királynő Zsigmond Tamara
Jake Lloyd Anakin Skywalker Kováts Dániel
Ian McDiarmid Senator/Supreme Chancellor Palpatine/Darth Sidious Gruber Hugó/Melis Gábor
Ahmed Best Jar Jar Binks Bicskey Lukács
Pernilla August Shmi Skywalker Spilák Klára
Kenny Baker R2-D2  
Ray Park
Peter Serafinowicz (voice)
Darth Maul Zágoni Zsolt
Silas Carson Viceroy Nute Gunray
Ki-Adi-Mundi
Horányi László
Dobránszky Zoltán
Andy Secombe Watto Besenczi Árpád
Hugh Quarshie Panaka kapitány Földi Tamás
Anthony Daniels C-3PO Józsa Imre
Oliver Ford Davies Sio Bibble Szélyes Imre
Frank Oz Yoda (bábjátékos és hang) Versényi László
Samuel L. Jackson Mace Windu Kőszegi Ákos
Terence Stamp Chancellor Finis Valorum Varga T. József
Keira Knightley Sabé  

 

Csillagok háborúja I: Baljós árnyak
Rendező: George Lucas
Producer: Rick McCallum
George Lucas
Forgatókönyvíró: George Lucas
Főszerepben: Liam Neeson
Ewan McGregor
Natalie Portman
Jake Lloyd
Ian McDiarmid
Zene: John Williams
Operatőr: David Tattersall
Jelmeztervező: Trisha Biggar
Vágó: Ben Burtt
Paul Martin Smith
Forgalmazó: 20th Century Fox
Lucasfilm
Bemutató: USA 1999. május 19.
Magyarország 1999. szeptember 16.
Időtartam: 133 perc
Nyelv: angol
Költségvetés: $115 000 000
IMDb
PORT.hu