Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


V. rész - A Birodalom visszavág

2008.09.05

A Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág az Egy új remény film folytatása és a második film az eredeti Csillagok háborúja trilógiából. George Lucas rendezésében először 1980-ban jelent meg.

 

Kép

Cselekménye

Az előző epizódban a Lázadó Szövetségnek sikerült megsemmisíteni a Galaktikus Birodalom új csodafegyverét, az egész bolygórendszerek gyors elpusztítására képes Halálcsillagot; ám a Birodalmi Flotta csillagrombolói végigüldözték őket a Galaxisban, mígnem nagy részüknek az embertelen klímájú jégbolygón, a Hothon sikerült elrejtőznie.

A történet a Halálcsillag elpusztítása után három évvel (3 YU) kezdődik; Palpatine császár és Darth Vader vezetésével a Birodalom bosszút akar állni a lázadókon, és végleg megsemmisíteni őket. Kutatószondáik felfedezik a felkelők rejtett bázisának ellátógenerátorait, a birodalmi flotta ezután meglepetésszerű támadást indítva, arra kényszeríti a lázadókat, hogy elhagyják bázisukat. Luke Skywalker miután meggyőződött, hogy a lázadó flotta sikeresen elmenekült, a Dagobah rendszer fele indul robotjával, R2-D2-val, hogy folytassa felkészülését Yoda, a legnagyobb jedi lovag irányítása alatt. Meg is találja a mestert, aki Luke-ot szigorú kiképzésben részesíti, és arra is felhívja a figyelmét, hogy a sötét oldal megpróbálja majd Luke-ot megnyerni magának. Az egyik ilyen lecke során be kell mennie egy barlangba, amely a Sötét Oldal hatalma alatt áll. Figyelmen kívül hagyja Yoda tanácsát, hogy fegyvertelenül lépjen be. A barlangban Darth Vadert találja, és haragosan rátámadva rövid harc után lefejezi. A fejen levő maszk szétnyílik, és Luke saját arcát látja benne: ez egy figyelmeztetés, hogy ha nem vigyáz az érzelmeire, a Sötét Oldal hatalmába fogja keríteni, és belőle is Vader lesz.

Közben Leia hercegnő, Han Solo, Chewbacca és a C-3PO android Vader flottája elől menekül. A bajt az is tetőzi, hogy a hiperhajtómű meghibásodott, ezért nem tudnak fénysebességre felgyorsulni és elmenekülni. Végül egy aszteroidamezőben találnak menedéket, pontosabban egy vákuumban is vígan megélő gigászi űrféreg bendőjében, ahonnan – a birodalmi bombázás, illetve az ott élő szárnyas lények, a mynockok miatt – sietősen távoznak is; majd végső elkeseredettségében látszólag megtámadják a hajójánál ötvenszer nagyobb csillagrombolót, és rákapcsolódnak az anyahajó hídjának falára, ahol nem érzékelik őket a birodalmi szenzorok. Megmeneküléséért újabb flottatiszt esik áldozatul Darth Vader szigorának: Needa kapitány. Birodalmi előírás szerint megválnak a hulladékuktól, ezek között a Millenium Falcon remekül elrejtőzik. Majd a Bespin bolygó felé indulnak, ahol Solo barátja, Lando Calrissian báró székel. Sajnos, egy Boba Fett nevű fejvadász rájön a Millenum Falcon menekülési útjára, és elefántfejre emlékeztető alakú űrhajóján, a SLAVE-1-en követi a menekülőket.

A Millennium Falcon megérkezik a Bespinre, a Felhővárosba, ahol Lando Calrissian már várja őket. Rendelkezésre bocsátja műszaki csoportját, hogy helyrehozzák a Falcon hiperhajtóművét. C-3PO szerencsétlen módon egy rohamosztagos különítménybe botik, azok pedig szétlövik a droidot, nehogy felfedje ottlétük titkát. Chewbacca rátalál C-3PO darabjaira vendéglátójuk olvasztókamrájában. Leia hercegnőt és „kíséretét” Calrissian csapdába csalja. Solót és a hercegnőt Vader megkínoztatja. Chewbacca a börtöncellában elkezdi C-3PO összerakását. Hogy Skywalkert a Császár színe elé vihesse, Vader működésbe helyezi a tibannagáz-bányászattal foglalkozó város egyik eszközét: a karbonitfagyasztót. Ez az eszköz kitűnően használható élőlények hibernálására, mélyfagyasztására is. Hogy kipróbálják, vajon működik-e a fagyasztó, Solo kapitányon próbálják ki először. Solo túléli a fagyasztást, a testét magába foglaló karbonittömböt pedig átadták Boba Fettnek, aki Jabbához indul vele. Vader azt parancsolja Calrissiannak, hogy vigye Leiáékat a zászlóshajójára, és egy rohamosztagot hagy a városban. Lando ekkor már tudja, hogy a Birodalom átvette Felhőváros irányítását, és új elhatározásra jut. Megakadályozza Leiáék átadását, majd megpróbálják Han Solo-t megmenteni, de elkésnek. Azonban sikerül feljutniuk a Falconra, és elmenekülnek.

Luke Skywalker időközben megérkezik Felhővárosba, és Leia kétségbeesett figyelmeztetése ellenére szembeszáll Vaderrel. Éppen csak túléli az összecsapást; Vader levágja a jobb kézfejét, de nem öli meg. A fénykarddal vívott párbaj közben az is kiderül, miért nem. Vader Luke arcába vágta: „Nem tudod, milyen erős a Sötét Oldal! Obi-Wan soha nem mondta el neked, hogy mi történt az apáddal? Én vagyok az apád!”

Luke, menekülve a Sötét Oldal és az imént megtudott igazság elől, leveti magát a Felhőváros „tőkesúlyának” mélyébe. Az egyik szellőzőakna azonban beszippantja testét, és Luke egy törékeny antennán köt ki. Utolsó erejével Leiát szólítja. Leia megérzi Luke hívását, visszafordulnak, és kimentik őt szorult helyzetéből. Vader elől azonban nem tudnak megszökni, mert bár a hiperhajtóművet rendbehozták Lando technikusai, Vader azt a tudtuk nélkül kikapcsoltatta. R2-D2 azonban kinyerte ezt az információt Felhőváros számítógépeiből, és bekapcsolja a hiperhajtóművet, így megmenti a felkelőket attól, hogy Vader karmaiba kerüljenek. A lázadók gyülekezési pontján Luke műkezet kap, Chewbacca és Lando Boba Fett után indulnak.

At-At a Hoth bolygón

 

 

 

 

 

At-At a Hoth bolygón

 

A közönség reakciója 

Sokak szerint ez a legjobban megcsinált rész a trilógiából, mert hiányoznak belőle a túljátszott jelenetek az Egy új remény-ből és nem annyira "édes", mint A jedi visszatér rész. Ugyanakkor – ahogy George Lucas a filmtrilógia felújított változata elején található interjúban elmondta, szándékosan – "a legsötétebb és erkölcsileg a legmélyebb pontja" a Csillagok háborúja mondának. Érdekes azt is megjegyezni, hogy a hat részből ez az egyetlen, amelyben nem hal meg kiemelkedő szereplő.

Felhőváros
Felhőváros

 

 

 

 

 

 

Érdekesség 

A film készítésekor nagy titokban tartották azt, hogy Darth Vader Luke Skywalker apja. Ezt a Luke-ot játszó színésznek (Mark Hamill) sem mondták meg; hogy meglepetése élethűbb legyen. A Darth Vader hangját eljátszó színész is csak az utolsó pillanatban kapta meg az igazi szöveget.

 

Szereplők

színész szerep
Mark Hamill Luke Skywalker
Harrison Ford Han Solo
Carrie Fisher Princess Leia Organa
David Prowse
James Earl Jones (hang)
Darth Vader
Billy Dee Williams Lando Calrissian
Anthony Daniels C-3PO
Kenny Baker R2-D2
Peter Mayhew Chewbacca
Frank Oz Yoda hangja
Jeremy Bulloch
Jason Wingreen (eredeti hang)
Temuera Morrison (2004 SE voice)
Boba Fett
Kenneth Colley Admiral Piett
Alec Guinness Obi-Wan "Ben" Kenobi
Denis Lawson Wedge Antilles
Ian McDiarmid
Clive Revill (hang)
Emperor Palpatine

 

Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág
Rendező: Irvin Kershner
George Lucas
Producer: Gary Kurtz
George Lucas
Rick McCallum
Forgatókönyvíró: George Lucas (történet)
Leigh Brackett (forgatókönyv)
Lawrence Kasdan (forgatókönyv)
Főszerepben: Mark Hamill
Harrison Ford
Carrie Fisher
Billy Dee Williams
Zene: John Williams
Operatőr: Peter Suschitzky
Vágó: Paul Hirsch
George Lucas
Forgalmazó: 20th Century Fox
Bemutató: 1980. május 21. (USA)
Időtartam: 124 perc
Nyelv: angol
Költségvetés: $18 000 000
IMDb